Heb je vragen?
-
SportKompas wordt georganiseerd door de gemeentelijke sportdienst of school.
1. Organiseert je gemeente of school al SportKompas? Dan zal je in het derde of vierde leerjaar automatisch aan SportKompas kunnen deelnemen. Vraag meer uitleg aan je LO-leerkracht of de sportdienst in je gemeente.
2. Organiseert je gemeente of school nog geen SportKompas? Neem dan contact op met de gemeentelijke sportdienst, of de LO-leerkracht of directie van je school. Zij kunnen steeds terecht bij Sport Vlaanderen (sportkompas@sport.vlaanderen) voor meer info om SportKompas te organiseren. Er zijn o.a. sponsorpakketten en mogelijkheden voor crowdfunding.
-
SportKompas wordt georganiseerd door de gemeentelijke sportdienst of school. SportKompas kan niet particulier afgenomen worden.
Organiseert je gemeente of school nog geen SportKompas? Neem dan contact op met de gemeentelijke sportdienst, of de LO-leerkracht of directie van je school. Zij kunnen steeds terecht bij Sport Vlaanderen (sportkompas@sport.vlaanderen) voor meer info om SportKompas te organiseren. Er zijn o.a. sponsorpakketten en mogelijkheden voor crowdfunding.
In de tussentijd staat de publieke versie van de SportKompas I LIKE gratis ter beschikking op de website van SportKompas. I LIKE is een online vragenlijst waarbij kinderen op een speelse en interactieve manier kunnen aantonen wat hun beweegvoorkeuren zijn. Op het einde van de vragenlijst worden de resultaten meteen omgezet naar een overzicht van 7 sporten die het best passen bij het kind. Aangezien de sporten gebaseerd zijn op zijn/haar voorkeuren, zal het kind de sporten waarschijnlijk ook leuk vinden.
-
SportKompas wordt gefinancierd door gemeenten of scholen.
SportKompas kost 10 EUR per kind (incl. BTW). Dit omvat de kosten voor de testafname door een gekwalificeerd test team van Sportwerk, het gebruik van het digitale platform ondersteund door SportaMundi en de algemene coördinatie door Sport Vlaanderen. Na afloop van het SportKompas ontvangt de gemeente of school een factuur volgens het aantal geteste kinderen.
-
SportKompas kan georganiseerd worden tijdens het schooljaar tijdens of na de lesuren. Van zodra er een datum is afgesproken met de school of scholen kan er een boeking gebeuren via de SportKompas website. Deze boeking moet minstens 6 weken voor de testafname gebeurd zijn.
-
Volgende sporten zijn opgenomen in het SportKompas:
Acrobatische Gymnastiek, Artistieke Gymnastiek, Atletiek Springen, Atletiek sprint en horden, Atletiek Werpen, Badminton, Baseball/Softball, Basketbal, Boogschieten, Dansen, Golf, Handbal, Hardlopen, Hockey, Inline-skaten, Judo, Kanoën / Kajakken, Karate, Klimmen, Korfbal, Krachtbal, Kunstschaatsen, Paardrijden, Ritmische Gymnastiek, Roeien, Rope Skipping, Rugby, Schermen, Skiën, Snowboarden, Squash, Taekwondo, Tafeltennis, Tennis, Trampoline, Triatlon, Tumbling, Voetbal, Volleybal, Waterski, Wielrennen, Windsurfing, Zeilen, Zeilwagenrijden.
Er zullen op termijn bijkomende sporten in het SportKompas worden opgenomen. Daaraan gaat steeds een wetenschappelijk onderzoek vooraf en dit kan wel een tijdje duren. We werken naar een groot aanbod toe!
-
SportKompas wordt enkel ter beschikking gesteld aan basisscholen en gemeentelijke sportdiensten en is niet beschikbaar voor sportclubs of sportfederaties. Indien er interesse is voor talentidentificatie (SportTalent) in jullie sport dan verwijzen we jullie graag door naar Hylyght.
De reden waarom SportKompas enkel via de basisscholen verloopt is omdat we elk kind tussen 8 en 10 jaar de kans willen bieden om de sport te ontdekken die het best bij hem of haar past.
-
Doe je al een sport die je leuk vindt? Dan raden wij aan dat je die sport zeker verder doet! Doe je nog niet aan sport of wil je graag een andere sport kiezen?
- Overweeg dan om een sport te kiezen uit het aanbod van de 7 sportplaneten van je I LIKE rapport.
- Kijk ook naar de 7 sportplaneten op het I DO rapport.
- Een sport die op beide rapporten staat is een sport die je waarschijnlijk graag zal doen én ook goed zal kunnen.
- Is er geen sport die op beide rapporten staat? Kijk dan vooral naar het I LIKE rapport omdat daar de sporten staan die je leuk zal vinden. Het is niet omdat je een sport goed kan dat je die sport ook graag doet. Het allerbelangrijkste is dat je een sport kiest die je graag beoefent en dat je vooral veel plezier beleeft aan sporten!
-
SportKompas I DO bestaat uit 12 beweegoefeningen die de vaardigheden van elk kind meten op vlak van kracht, lenigheid, uithouding, snelheid, coördinatie en evenwicht. Daarnaast worden ook de lengte en het gewicht vastgesteld. Op basis van deze resultaten leert het kind de sporten kennen waarvoor die het meeste aanleg heeft.
Een kind kan dan wel aanleg hebben voor een bepaalde sport, maar dat betekent niet noodzakelijk dat het kind die sport ook leuk vindt. Met de I LIKE applicatie kan het kind zelf uitzoeken welke sport(en) hij of zij echt graag doet.
Met SportKompas willen we de nadruk leggen op het plezier in je sport. Wanneer je plezier hebt in je sport zal je die sport langer volhouden en er ook veel voldoening uit halen.
-
Wie jonger is dan 14 jaar en graag atletiek wil doen in een sportclub, zal altijd een multidisciplinair aanbod krijgen. Binnen SportKompas onderscheiden we 4 categorieën:
- Springen (verspringen, hoogspringen, poolstokspringen, hink-stap-springen)
- Werpen (kogelstoten, discuswerpen, kogelslingeren, speerwerpen)
- Sprint en horden
- Hardlopen
Als min 14-jarige proef je van al deze disciplines wanneer je aan atletiek doet. Later is het mogelijk om te focussen op één bepaalde atletiekdiscipline.
Geen antwoord gevonden op je vraag?
Neem contact op met sportkompas@sport.vlaanderen.