Triatlon

Triatlon

Triatlon is voor wie zichzelf graag uitdaagt. Je doet namelijk niet één, niet twee, maar drie sporten! Triatlon is dus een multisport. De drie onderdelen zijn zwemmen, wielrennen en hardlopen, allemaal op tijd. De afstanden gaan van heel kort (aangepast voor jonge triatleten) naar heel lang, zoals de Ironman afstand waarbij je 3,8 km zwemt, 180 km fietst en een marathon loopt. De atleet die na het laatste onderdeel als eerste over de finish komt, is de winnaar.

Triatlon is een Olympische sport met een individuele discipline en een gemengde aflossingswedstrijd. Andere multisporten uit de triatlonfamilie zijn duatlon (lopen, fietsen, lopen), aquatlon (zwemmen en lopen), wintertriatlon (langlauf, mountainbiken, lopen) en crosstriatlon (zwemmen, mountainbiken en lopen).

Meer info over triatlon en multisport? Dat vind je op de website van Triatlon Vlaanderen.

Triatlon leren

Is het je grote droom om ooit aan een triatlon deel te nemen? Dan kan je je inschrijven bij een jeugdclub, en zo proeven van een triatlon- of multisportaanbod op eigen maat. Voordat je je inschrijft kan je ook een proefles meevolgen bij een club in je buurt. Hier vind je een lijst terug met alle jeugdclubs in Vlaanderen.

Wist je dat het triatlonrecord op 7 h 35 min en 39 sec staat? Of dat de oudste atleet die een triatlon aflegde 85 jaar oud was? Of moeten we zeggen 85 jaar jong?